HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2008.11.20. 09:56 Kohári Pisti

Komondor gondok -egyetértés

Címkék: klub felelősség komondor tagság tenyésztés

Tehát, száz szónak is egy a vége:rendet kell tenni. Bizonyítani, alátámasztani kell a komondor standard hitelét, a komondor jellembeli alkalmasságát pusztán a standard előírásnak megfelelően. Azaz, nem kell új jellemet,magyarázatot feltalálni és magyarázkodni,hogy ez azért szalad el a kert végébe,mert. Nemis,a legfrappánsabb és egyben legbugyutább komondorosok között terjengő magyarázatot hozom,hogy pl. azért nincs szükség a jellem „mérésére”,tesztelésére,mert –amúgy standardban is benne van…- a komondor önállóan el tudja dönteni,hogy mit tegyen;vagy ez a legjobb,a komondor tudja,hogy csak teszt, nem fog tán támadni… Jelzem, talán –nem tudom,talán- van ilyen is,de!

 
Kérem tisztelettel,senkit nem szeretnék megbántani, de ugye, senki nem állítja,hogy MINDEN egyed elvárásnak megfelelően tud dönteni, vagy MINDEN egyed felfogja,hogy a kar,vagy a bunda alatt kellene fogást keresni? Vagyis, biztos,hogy vannak ilyen szempontból a tenyésztésre alkalmatlan, vagy kevésbé alkalmas, a tenyésztésben hanyagolandó és éppen így favorizálandó egyedek. Azaz mindenképpen tudatosabban, irányítva kellene a hangsúlyozom, mért egyedeket tenyésztésbe bevonni, tenyésztésből kivonni, egyáltalán a komondorokat párba állítani!!! (Ahogy egyébként ez ma is gyakorlat, csak éppen küllemorientáltan, a szépségversenyek alapján -szép,szebb,mégszebb,legszebb,annál is szebb,sőt,Lassie-nél is szebb,de még az is lehet,hogy a nap végén még egy mexikói csivavánál is szebb…- és a küllemjegyek alapján favorizált,vagy kevésbé favorizált kanok,szukák használatával. Csakhogy -mint boncolgattam az eredeti célt- kizárt,hogy a csoda szépen világító hosszú,hófehér szőrköntös volt a komondor kitenyésztésének eredeti célja…)
 
Nagy kaland igaz? Kell egy jellempróba, egy imitált szitu, amiben tesztelhető az adott egyed. Papírra kell vetni az eredményt,majd odafigyelni,hogy mondjuk azonos hibával, gyengeséggel rendelkező kan és szuka ne produkálhasson utódokat,tehát egy gyengébbet lehetőleg javításra szánt kannal fedeztessenek a tenyésztők. Ehhez kell egy széleskörű állományfelmérés, az újonnan született egyedek tenyésztésbe vonása előtt azok ilyen szempontú jellemzésére, kell egy tenyészszervezet,amely közzé teszi az egyes egyedek jellemzőit, ajánlásokat fogalmaz meg,hogy melyik kant milyen típusú,természetesen szintén felmért szukához ajánlja!
 
Nem nagy ügy,de van egy apró bibi,ami nagyon-nagyon megnehezíti az irányított, a fajta jellemét,egészségét figyelembe vevő tenyésztést és jövőbeni népszerűségének,eladhatóságának szem előtt tartását: NINCS ILYEN FAJTAGONDOZÓ SZERVEZET!!!Vagyis,pardon,találtam itt valamit,nézzük csak!
 
Hungária Komondor Klub
A társadalmi szervezet weboldalán kiderül,hogy az 1924-ben Komondor Egyletként alakult későbbi Komondor Szakosztály, ma egy önálló jogú fajtagondozó szervezet, melynek alapvető célja az őshonos magyar pásztorkutya fajta megőrzése, védelme –halkan jegyzem meg- mivel,úgy tűnik,felismerték,hogy „veszélyeztetett” fajtáról van szó. Kérdem én:Milyen veszély/veszélyek fenyegetik a fajtát?Nincs leírva,de átnézve a cél megvalósítása érdekében megfogalmazott feladatokat,talán hamar rájövünk hungarikumunkat mi minden fenyegette 1998-ban,vagy 2000-ben,és talán fogja még a 2010-es években is….
 
 
Tehát, mint azt a Hungária Komondor Klub weboldaláról megtudhatjuk, fenti célok megvalósítása érdekében a Klub feladati a következők,idézem:

”-az ország kiemelkedő egyedeinek bemutatása,
-a fajta megismertetése, népszerüsítése,
-a fajta biológiai értékének megőrzése, fejlesztése. Nemzeti génvagyon kiterjesztése a fajtára, magas genetikai értékű bázisállomány létrehozása.
-A teljes populációról adatbank létrehozása, fedezőkan nyilvántartás vezetése.
-Az ország különböző helyein élő, kiállításokon be nem mutatott ismeretlen komondorok felkutatása a genetikai anyag frissítése érdekében.
-E tevékenység kiterjesztése annak érdekében, hogy növekedjen a populáció száma.
-Nemzetközi kapcsolattartás, részvétel nemzetközi rendezvényeken, együttműködés erősítése a külföldi Komondor Klubokkal.
-Ismeretterjesztő anyagok, kiadványok készítése,mind belföldi, mind külföldi közönség számára.
-Magyarországon a gyermekek és az ifjúság ismereteinek bővítése a hazai honos fajtákról

A komondor előfordulási helyein a világban elvárják a standard adó ország iránymutatásait.
Különösen igényt tartanak erre az Amerikai Egyesült Államok, a skandináv országok, Hollandia, Németország, Szlovákia tenyésztői és állatbarátai.”
 
Namost, rájöttem, hogy megérne ez egy külön misét -amit nem is fogok sokáig halogatni,hamarosan megejtem- de visszatérve eredeti csapásunkhoz, láss csodát,megtaláltam a komondor fajta hivatalosan is elfogadott, önálló fajtagondozó szervezetét. Elnöke –mivel tagja vagyok ennek a klubnak,legjobb tudomásom szerint- nagyjából 18 éve tölti be ezt a megtisztelő és egyben –mint a fenti célok és feladatok azt jól körvonalazzák- igen komoly kihívásokkal tarkított pozíciót. Udvardiné Lukács Ilonának,és a Klub vezetőinek néhány,a komondor jelenével,jövőjével kapcsolatoskérdést fogalmaztam meg korábban,melyeken jót „beszélgetett” vagy 30 fő egy kellemesnek,barátinak legnagyobb jó indulatommal sem nevezhető klubnapon.
 
Kérem tisztelettel,a legnagyobb ellenlábas komondor tenyésztők közt is konszenzus volt több a fajtát és tenyésztését,a klubot érintő témában. Egy dologban azonban szinte a legnagyobb egyetértés volt: a komondor jellemét nem kell tesztelni,az van,az adott,az ősi,azt megőrizte. Te drága Jó Úristenem! Ezek az állítások a leghalványabb bizonyítékokat is nélkülözték,többnyire az merül fel mindenkiben,aki ellenzi a jellempróbákat,hogy: „Miért,neked eddig hány komondorod vót’?” Korlátoltak: ezek a „mélyen tisztelt sporttársak” valamitől félnek,rettegnek,ahogy a Hungária Komondor Klub maga is… Mitől?Utána nézünk.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr85779080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baliházi komondor kennel 2008.11.21. 11:29:52

"A teljes populációról adatbank létrehozása, fedezőkan nyilvántartás vezetése."

???????
süti beállítások módosítása