A hétvégén lecsúszott két olaszrizling a torkunkon.Egyik nehézkesen,másik szintén,de élvezettel nehézkesen,teljesen más okból,mint előbbi.
Szóval,a Bock olaszrizling 2006-ból nagyon karcsú,kevés:illatban,szájban,ízben egyaránt.Sajnos illata nem igazán hoz az érdekes módon fáradtságon,nehézkességen kívül semmi mást,szájban pedig csak egy nap szellőzés után válik ihatóvá,de egy kisérlet után úgy döntöttem,hogy a nagy széna bálák begörgetése után este fröccsként gurítjuk le La ci bácsival.Úgy jó volt,komolyan mondom.Egy nap visszadugózott szellőztetés,50:50 szóda,bor és kevés izzadtság a homlokon.Jó fröccsbor a kezdeti nehézkesség ellenére is,de azért Bockszitól többet vár az ember olaszrizlingben is.
A másik nehézkes legurulás a fájdalomtól volt,amit az okozott,hogy el fog fogyni... El is fogyott a Figula olaszrizling 2007-ből.Fajtajelleges illat,isteni frisseség,ásványosság egyszerre,de inkább utóbbi,olyan ízelítőként,mintha azt mondaná a borász:"Ez az alap olaszom.Tetszik?Szeretnéd a komolyabbat is megkóstolni?Gyere beljebb!"Ajánlom mindenkinek,aki már szeretne beljebb lépni a magyar fehérek szentéjébe,mert a fröccsös nyár lassan-lassan a múlté,ez a Figula pedig nem éppen az a ropogós,inkább már az ősz,a hamar sötétedős esték bora.És ha már leültünk vacsoránkhoz,egy Figula társaságában,maradjunk csendben pár percre és köszönjük meg a sorsnak,hogy volt nekünk egy Figula Mihályunk...
Szóval,nagy magyar,vagy sem,de azért az olaszrizling sokra hivatott,akár belátjuk,akár nem.Persze,van itt még egy-két fehér szöllő,ami világszínvonalra predesztinált,de az olasz,az azért ott van minden borvidéken.Vagy nem?Itt-ott elegáns köpcösként,amott karcsú fröccsösként.Mindkettő egészségünkre válik.
Utolsó kommentek