HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.03.10. 16:32 Kohári Pisti

"Cicus!Hozzál fel abból a ... tudod?" II.

Címkék: kép 2005 család kadarka 2002 tokaj isten orsolya kékfrankos bikavér cuvée sopron weninger bor buttler 2007 ostoros tokaj nobilis pardi norbi

 

Mottó:

„Aki a gyönyör kelyhét kiürítette, és lelke mámorában elszabadult az anyag börtönéből, mit törődik az a világgal?”

                                                            G.Hajnóczy Rózsa: Bengáli tűz (611.o.)

 

 

 

Mint jeleztem,Barátoméknál újabb családi ünnep részesei lehettünk,nem akármilyen borok társaságában,melyek fehér szekcióját már memóriám alapján igyekeztem lejegyezni,amennyire azt egyre mámorosabb és emelkedettebb hangulatunkban még aktivizálható memóriám engedte... Jöjjenek most a magyar vörösek és a záró tokaji cuvée. 

A fehérek után,saját bevallása szerint nagy gondban volt von Pardi,merthogy fehérből egy tizes,huszas sort is ki tudna állítani a legmagasabb kategóriából is,de hogy magyar vörösből mutasson értékén kezelhető nagyot,elegánsat,ásványosat,eredetit... Az nem egyszerű.Mindenesetre ezúttal is sikerült.

A "román kaja" tonhal salátához,ami darabolt tonhalból,savanyú uborkából és pritamin paprikából állt némi pirítóson előételként futtatva,egy kadarkát,azaz nem jól kezdtem,javítom: A Kadarkát fogyasztottuk.Mi az,hogy kadarka?Tessenek elolvasni,mennyire nem egyszerű műfaj még ott sem,ahol a termőföldet a hazájának tekintik és tessenek tudomásul venni,hogy jelenleg egyetlen A Kadarkáról van tudomásom,ez pedig az alábbi.

 

 

 

 

Orsolya Pince,Görbesoros Kadarka 2007,Ostoros

Ahogy le van írva:piros,fűszeres,semmire sem hasonlító,jó évjáratban és jó kezekben (meg lehet kérdezni Orsiékat a tőketerhelésről,vagy inkább a terméskorlátozásról...) "tartalmas" bort adó.Hihetetlen na!Ahogy a nagykönyvben meg van írva.Ahogy a leánykánál jeleztem,ilyen nincs és mégis van... Megint Orsolyáék!És a tonhal salátához tökéletes:még inkább érvényesül a fajtajelleg.Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gróf Buttler, Egri Bikavér Nagy-Eged Terroir Szelekció 2005:

Bukolyi Lászlótól nem lehet olcsó bort vásárolni,ezt kimerem jelenti,ahogy azt is,hogy minőségi bort igen,többet is,azonban az ár/érték arány vonulatról inkább nem említek semmit,Norbi barátom úgy is kifejtette már párszor -egyszer éppen ezen borral kapcsolatban is- övével egyező véleményemet.Ez viszont egy olyan egri bikavér,amilyen lehetne is a bikavér,akár:izgalmas.Szóval,nem egy cabernet alapú benyomást keltő,hanem talán a shyranak köszönhetően izgalmasabb a megszokottnál,számomra olyan déliesebb.2005-ből lendületes és egyszerre érett,kerek bor az ásványok komoly nyomaival!

Egy nem gyenge,Kisújszálláson nagy hagyományokkal bíró minőségi birkapörkölt dukált mellé a "Kisújból" kengyeli házi kenyérrel.Mit mondhatnék:remek volt!

 

 

 

Weninger,Soproni Kékfrankos Spern Steiner Selection 2002

A,még egyszer kezdem,A Soproni Kékfrankos:egyenlő elegáns,markáns savgerinccel,kerek,harmónikus érzettel színtől kezdve illaton át a lecsengésig!Jó inni,azaz jó inni A jó kékfrankost!Élmény na:"egyszerűen" kékfrankos,soproni kékfrankos,minerális jegyekkel,hihetetlen kiegyensúlyozottsággal,harmóniával.Ha minden kékfrankos ilyen volna,torkomon más le sem gurulna:csak kékfrankost innék minden vacsorámhoz és fiamat is ezzel a borral nevelném A kékfrankos értékének felismerésére!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokaj Nobilis,Amicus Tokaji Cuvée 2007 (töppedt szőlőből készült édes fehérbor)

Emlékeim szerint Norbi méltatta már Bárdos Sarolta munkásságát,talán itt.Kérem ez a bor az igen jól aszusodó kövérszőlőre alapul,mely fajta valamit tudhat,hiszen például a tegnap említett Bazaltborban utazó kézműves borász Laposa Család is telepített ebből a fajtából a Badacsony déli oldalán,bazaltra.

Ezzel a tétellel egy nem semmi sort zártunk le jól lakva,isteni borokkal eltelve,és mégis remekül érvényesült eleganciájáal és korrekt édesérzetével.Harmónikus,jó savú "édes" tokaji.Gyönyörű este volt.Köszönjük!Borásznak,Barátoknak egyaránt!Mindig mondom barátaim:igyatok bort!Jó magyar bort!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Mindenki hallja,hogy mit mondasz,a barátok meghallják azt,amit mondasz,de az igazi barát figyel arra is,amit nem mondasz ki."

                                                                             (Szókratész)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr96991534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása