HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.12.29. 14:57 Kohári Pisti

Volt itt egy-két vacsora... 01

Címkék: 2006 2002 tokaj furmint eger pók tamás kékfrankos cabernet franc sauvignon blanc tóth istván simon bor syrah 2009 kikelet csutorás pardi norbi

Nem mehetek el szó nélkül két vacsora mellett.Egy Családi körben esett meg Karácsonyi vacsoraként,egy másik meg Családi körben Karácsonyi vacsoraként...

Az "első" karácsonyi borest Pardi Norbi barátom szájából úgy a negyedik "nem top10-es" tétel után elhangzott,ezúttal "halhatatlanná válás útjára léptetett" megjegyzését idéző mottója:

"Meg voltam egy kicsit hogyishívjákolódva..."

 

 

Pardi Norbi barátomtól nem szokatlan,hogy remekel,ha borról van szó:néhány százas egytől egyig remek tételeket tartalmazó gyűjteményéből,szinte ha akarna sem tudna nem tetszőtt előhúzni.Ezt is így vezette fel:"Ezeket régen kóstoltam én is,vagy régóta szeretném neked megmutatni,szóval,nem a top10 borom közül valók."

Lássátok,mely tételek miatt mentegetőzött előre!Érdemes.Köszi Barátom,nagy élmény volt!

 

Simon mester 2009-es új fehérje Cserszegi fűszeres - Leányka - Zenír - Zefit.Hamisíthatatlan Simon alkotás a könnyedebb verzióból,melyek mindig,igen le merem írni,hogy mindig,kivétel nékül ár/érték arány bajnokok -most sem volt ez másképp.Igaz,kicsit merésznek/meggondolatlannak/elkapkodott döntésnek ítéltem meg decemberi időpontban történő fogyasztását -nyáron egyedül megittam volna,záros határidőn belül...

A Kikelet Lónya dűlőből származó 2006-os tokaji furmintja,melyből -nyugodtan tessenek megkapaszkodni- 432 palackkal készült (Barátomat idézve:"Abból 6 palackkal itt landolt!") nagyon érdekes élményt nyújtott:illata gyermekkorom szilvalekvár főzését idézte nagyanyámnál a nagy diófa alatt,mikor is a szilva főlés közben megkavarva ilyen illatokat árasztott.Hihetetlen.Közepesen vastag,kedves,kissé fanyar,némi savat talán,de csak talán elbírna -nem biztos,hogy jól állna neki.

Újra Simon,ezúttal egyik legkedvesebb évjáratomból,2002-ből,egy egri kései szüretelésű,félszáraz 15-ös alkoholú sauvignon blanc -melyet itt még félédesként,16-os alkohollal,de joggal méltatott Jó Barátom.A kitöltött "olaj",alig mozdul a pohárban,ahogy Kaló Mester mondaná:"Érzitek?Nehezebb lett a pohár!"Már az illat is vastag,harapni való,szájban folytatódik az olajos,vastag,enyhe,kellemesen érett fülledtséggel,olyan cirógató édesérzettel.Minden a helyén.Élménybor.

Hogy a sauvignon blanc értékeit kidomborítsa,Norbi barátom egy sajtos tejszínes mártással elkészített lényegében sonkás tésztát varázsolt elénk.

Ha már 2002... Pók-Polónyi Pince,Eger,Kék-,azaz Kétfrankos,tehát két dűlőből egy kékfrankos:Nagy-Eged és Nagygalagonyás.Pók Tamás csodát alkotott.A 7 éves egri kékfrankost úgy 8 órával az esti aktus előtt nyitotta ki Norbi és kitöltve egy erdei gyümölcsös joghurt gazdagsága,illatvilága öntötte el az orrunkat.Szájban ugyanezek a jegyek a meghatározók,remek savval,olyan egyben van bor érzéssel:semmi nem tolakodik,semmi nem zizeg,minden ott van benne,és ha hiszitek,ha nem,fiatalosan!Itt jött Norbi halhatatlanja a hogyishívjákolódásról -nem csodálkoztunk ezen egy percig sem...

Csutorás Egri Bikavér Superior 2003.Nagyon tanulságos kóstolás volt.A megszokott,remek,érett,jól iható,de azért nem elnagyolt egri bikavér Csutitól!Egy évvel ezelőtt mélyen,hullámvölgyben,kicsit ránk ijesztve,most meg tuti formában,megmutatva az egri bikavért,ahogy azt Csutorás Feritől szeretjük!Nem egy nagy testű,vastag,hanem a háttérből elővillanó,majd besimuló enyhe vaníliás,érett egri bikavéres élvezet.Jó inni!

Ez egy ilyen egri nap lett!Simon mester a 3. tétellel varázsolt el minket.Síkhegy Selection 2005-ből syrah fajtából.Illata édeskömény,szegfűszeg,őrölt feketebors,simonos-síkhegyes reflexekkel.Hihetetlenül gazdag,intenzív,fűszeres bor.

A mangalica hurka-kolbászhoz és májpástétomhoz némi fehér kenyér és egy -milyen meglepő- egri kísérő dukált:Tóth István Kézműves Cabernet franc 2006.Eleven,üde,közepes testű,komoly,egri savú bor,egy enyhe 22 óra körül megesett disznótorosra... Köszönjük Barátom!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr781626173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása