Nem mehetek el szó nélkül két vacsora mellett.Egy Családi körben esett meg Karácsonyi vacsoraként,egy másik meg Családi körben Karácsonyi vacsoraként...
Az "első" karácsonyi borest Pardi Norbi barátom szájából úgy a negyedik "nem top10-es" tétel után elhangzott,ezúttal "halhatatlanná válás útjára léptetett" megjegyzését idéző mottója:
"Meg voltam egy kicsit hogyishívjákolódva..."
Pardi Norbi barátomtól nem szokatlan,hogy remekel,ha borról van szó:néhány százas egytől egyig remek tételeket tartalmazó gyűjteményéből,szinte ha akarna sem tudna nem tetszőtt előhúzni.Ezt is így vezette fel:"Ezeket régen kóstoltam én is,vagy régóta szeretném neked megmutatni,szóval,nem a top10 borom közül valók."
Lássátok,mely tételek miatt mentegetőzött előre!Érdemes.Köszi Barátom,nagy élmény volt!
Simon mester 2009-es új fehérje Cserszegi fűszeres - Leányka - Zenír - Zefit.Hamisíthatatlan Simon alkotás a könnyedebb verzióból,melyek mindig,igen le merem írni,hogy mindig,kivétel nékül ár/érték arány bajnokok -most sem volt ez másképp.Igaz,kicsit merésznek/meggondolatlannak/elkapkodott döntésnek ítéltem meg decemberi időpontban történő fogyasztását -nyáron egyedül megittam volna,záros határidőn belül...
A Kikelet Lónya dűlőből származó 2006-os tokaji furmintja,melyből -nyugodtan tessenek megkapaszkodni- 432 palackkal készült (Barátomat idézve:"Abból 6 palackkal itt landolt!") nagyon érdekes élményt nyújtott:illata gyermekkorom szilvalekvár főzését idézte nagyanyámnál a nagy diófa alatt,mikor is a szilva főlés közben megkavarva ilyen illatokat árasztott.Hihetetlen.Közepesen vastag,kedves,kissé fanyar,némi savat talán,de csak talán elbírna -nem biztos,hogy jól állna neki.
Újra Simon,ezúttal egyik legkedvesebb évjáratomból,2002-ből,egy egri kései szüretelésű,félszáraz 15-ös alkoholú sauvignon blanc -melyet itt még félédesként,16-os alkohollal,de joggal méltatott Jó Barátom.A kitöltött "olaj",alig mozdul a pohárban,ahogy Kaló Mester mondaná:"Érzitek?Nehezebb lett a pohár!"Már az illat is vastag,harapni való,szájban folytatódik az olajos,vastag,enyhe,kellemesen érett fülledtséggel,olyan cirógató édesérzettel.Minden a helyén.Élménybor.
Hogy a sauvignon blanc értékeit kidomborítsa,Norbi barátom egy sajtos tejszínes mártással elkészített lényegében sonkás tésztát varázsolt elénk.
Ha már 2002... Pók-Polónyi Pince,Eger,Kék-,azaz Kétfrankos,tehát két dűlőből egy kékfrankos:Nagy-Eged és Nagygalagonyás.Pók Tamás csodát alkotott.A 7 éves egri kékfrankost úgy 8 órával az esti aktus előtt nyitotta ki Norbi és kitöltve egy erdei gyümölcsös joghurt gazdagsága,illatvilága öntötte el az orrunkat.Szájban ugyanezek a jegyek a meghatározók,remek savval,olyan egyben van bor érzéssel:semmi nem tolakodik,semmi nem zizeg,minden ott van benne,és ha hiszitek,ha nem,fiatalosan!Itt jött Norbi halhatatlanja a hogyishívjákolódásról -nem csodálkoztunk ezen egy percig sem...
Csutorás Egri Bikavér Superior 2003.Nagyon tanulságos kóstolás volt.A megszokott,remek,érett,jól iható,de azért nem elnagyolt egri bikavér Csutitól!Egy évvel ezelőtt mélyen,hullámvölgyben,kicsit ránk ijesztve,most meg tuti formában,megmutatva az egri bikavért,ahogy azt Csutorás Feritől szeretjük!Nem egy nagy testű,vastag,hanem a háttérből elővillanó,majd besimuló enyhe vaníliás,érett egri bikavéres élvezet.Jó inni!
Ez egy ilyen egri nap lett!Simon mester a 3. tétellel varázsolt el minket.Síkhegy Selection 2005-ből syrah fajtából.Illata édeskömény,szegfűszeg,őrölt feketebors,simonos-síkhegyes reflexekkel.Hihetetlenül gazdag,intenzív,fűszeres bor.
A mangalica hurka-kolbászhoz és májpástétomhoz némi fehér kenyér és egy -milyen meglepő- egri kísérő dukált:Tóth István Kézműves Cabernet franc 2006.Eleven,üde,közepes testű,komoly,egri savú bor,egy enyhe 22 óra körül megesett disznótorosra... Köszönjük Barátom!
Utolsó kommentek