HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.02.28. 12:00 Kohári Pisti

Egri fehérek -Norbert von Pardi ÉL!!!!

Címkék: 2006 olaszrizling 2002 eger lőrincz györgy chardonnay orsolya monarchia cuvée sauvignon blanc simon bor st andrea 2007 cserszegi fűszeres csutorás pardi norbi egri leányka

Először is legnagyobb örömömre bejelenthetem nyílvánosan is,hogy Pardi Norbi barátom él!!!!Én persze,ezzel eddig is tisztába voltam,de ez blogomról nem mindenki számára lehetett egyértelmű.Doktorira készülő -ahogy egyetemi albérletes,koleszos éveink alatt viccesen neveztük egymást- "ex-élettársam" ezerrel dolgozik azon,hogy az idei évben jóval 30 előtt (!!!) egy jelentős szakaszát zárja le életének,mely élete egyébként sok-sok élményben bővelkedik.Ezt tanúsítja nem mindennapi egri fehérekről szóló rövid,tömör beszámolója is.Köszi Barátom!

 

"Azok a szép egri fehérek
 
            A szokásos koleszos kóstolón még január folyamán egri fehérborokat vettünk sorra. A vörösek februárban következtek, rövidesen beszámolok róluk is. Mindenképpen két alkalmat akartam rászánni az egriekre, mert 3-3 fehér és vörös biztosan kevés egy valamirevaló bemutatáshoz. Szóval hat fehéret szedtem össze egyik kedvenc borvidékemről. Igyekeztem többféle fajtát, stílust bemutatni. Meggyőződésem, hogy Eger kiválóan alkalmas tartalmas fehérborok elkészítésére és azt hiszem a kóstolt hat bor ebben a hitemben tovább erősít.
 
Csutorás: Délidő 2007. Csutorás Feri borait mintegy 5 éve kóstolgatom (mi több iszom) rendszeresen. A történet ott kezdődött, hogy Fazekas János karcagi borszerető barátom ajánlott tőle egy 2002-es bikavért. Attól szépen lehidaltam és azóta nem sok beszerezhető borát mulasztottam el megkóstolni. Nem ő készíti a legszofisztikáltabb borokat a borvidéken, de egyszerűen tetszik a borok stílusa. Ez a bor is egyedi, egy fahordóban érlelt cserszegi fűszeresről van szó. Számos alkalommal hallottam (és vallottam), hogy ezt a fajtát nem kellene fahordóba tenni, de itt az élő (de már nemigen kapható) példa, hogy ez sem főbenjáró bűn. Könnyű nyári bornak szánták, de szerintem nem is annyira könnyű és télen is kiválóan fogyasztható. Illatából vett el a fahordó, azonban ízéhez (és egyáltalán az összképhez) sokat tett hozzá. Tetszetős darab.
 
St. Andrea: Szóláti olaszrizling 2007. Nem, nem és nem. Röviden így tudnám összefoglalni Lőrincz Gyuri fehérborairól alkotott képemet. Folyton az az érzésem, hogy kiváló alapanyagot csap agyon a borász a túlzott fahasználattal. Sajnos erre a borra is igaz a fenti megállapítás. A bor egyébként hibátlan, csak egyszerűen a rengeteg vanília, a hordóból jövő további fűszeres vonal nálam teljes mértékben elnyomja a bor (és főleg az olaszrizling) erényeit. Ez természetesen az én magánvéleményem, bizonyára vannak, akiknek bejön ez a stílus.
 
Monarchia: Chardonnay battonage 2006. Remek bor. A kultúrált hordóhasználat mintapéldánya. Pohárba töltve már mutatja, hogy komoly borral van dolgunk, méltóságteljesen mozog. Első szippantásra pici vaníliát érezni, majd a fajtára jellemző vajasság bukkan fel. Kóstolva egy dinamikus tételt ízlelhetünk: közepes test, elegendő sav, sőt még picike szénsav is felfedezhető. Nagyon szép ásványok bukkannak fel később, lecsengése kifejezetten hosszú.
 
Orsolya: Leányka, Tag dűlő 2006. Ha egri leányka, akkor Orsolya pince! Sokáig három különböző dűlőből származó leánykát kóstolhattunk a pincétől, de 2007-től a Tag dűlőtől megváltak. Kár érte, mert remek tételeket lehetett onnan ízlelni. A 2005-ös kifejezetten robosztus volt, ez most egy normál fehérbor. A pince fehérboraira jellemző tuttis jegyek jönnek elsősorban, pici gyümölccsel és cukorkával kiegészülve. Savakból nem ártana picit több, bár voltak, akik elégnek találták. Szép bor, de ittam tőlük szebb leánykát.
 
Simon József: Sauvignon blanc 2002. Nem rajongok a magyar SB-ok tekintélyes részéért, de ez kiváló. Nem is igazán SB, inkább amolyan simonos bor. A bor félédes, alkoholtartalma 15,5%, beltartalma hatalmas. Illatában először enyhe hordós jegyeket (vanília, fűszerek) lehet felfedezni, majd jön a sauvignon-os füves, méginkább szénás vonal. Robosztus, komoly bor, amely ereje teljében van, savtartalma elegendő. Pár évig még biztosan tartja magát.
 
Simon József: Júlia aszú 2002. A kóstolóra sikerült kérni belőle egy palackkal. Olaszrizlingből készült egri különlegesség. Mélyarany szín, gyümölcsös, bár már kissé oxidált illatok. Szájban szembetűnő rendkívül magas cukor és alacsony savtartalma, ami kicsit ragadóssá teszi. Szép bor, kár a sok cukorért. Dehát Egertől nem is édesborban várunk csodákat. Mindenesetre különleges a bor, köszönjük Simon Úrnak, hogy rendelkezésünkre bocsátott egy palackot. "

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr98971025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása