HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.03.11. 11:57 pardi norbi

Mit ihatunk Kaló Imrénél (töredék)?

Címkék: shiraz olaszrizling merlot chardonnay pinot noir bikavér leányka sauvignon blanc cabernet sauvignon bor szürkebarát irsai olivér zöldveltelini rizlingszilváni szomolya kékoportó kaló imre turán medina bitai tomi

 

Kaló Imrére és a hozzá hasonló remek emberekre óriási szükség van napjainkban. Két fő tulajdonságuk, hogy nincsenek sokan és rendkívül értékesek. Azt gondolom, hogy valami olyan pluszt tudnak adni a természet közeli és vele legalább kismértékben is hasonlóan gondolkodó embereknek, amely nem engedi meg, hogy évente egy-két alkalommal ne beszélgessünk vele és a boraival. Tavaly májusban jártam nála többedmagammal, de rövidesen ismét megyek. Akkor Bitai Tomi vállalta azt a rendkívül fárasztó feladatot, hogy feljegyzi miket is kóstoltunk. Tamás ennél még többet is tett, ugyanis néhány borhoz még megjegyzések is születtek. Köszi Tamás az odafigyelésed és a lelkiismeretes feljegyzéseket!
 
Réges-régi adósságomat egyenlítem ki a blog szerzőinek, amikor írok a még tavaly májusban Kaló Imrénél töltött este borairól. A jelenségről (már a Kaló-féléről), ami egyébként megkérdőjelezi a szokásos „objektív”, távolságtartó borkóstolást, nehezebb lenne írni, de ezt már meg is tették mások, itt is, máshol is (tessék ráguglizini – és akkor akár mozgóképet is találhatni). Valóban, az alábbiak még hiányos kóstolási jegyzetnek is alig nevezhetők, inkább információmorzsáknak, de talán nem haszontalan a lejegyzésük, közreadásuk. (Mindkét bort egyébként, amiből vásároltam, napokig kóstolgattam, és természetesen felmerült, hogy valamiféle jegyzetet készítsek róluk, de mintegy ellenálltak az efféle reflexiónak: inkább örültem az élet szép pillanatainak, amelyekben ihattam őket. Mindez arra is utalhat, hogy a jelen jegyzetek sem csak a hosszú sor okán hiányosak.) Ahol külön nem jelzek mást, ott hordóból kóstolt tételekről lesz szó.
 
Zöldveltelini 2007 (tartályból): még némi cukorral.
Irsai Olivér – Rizlingszilváni 2006: érzetre irsai-domináns.
Rizlingszilváni 2007
Leányka – Chardonnay – ??? 2005: már a glicerincsíkokból is látszik, hogy ez már komolyabb anyag.
Olaszrizling 2006 (Bogács környéki dűlő[k?]ből): erőteljes, szép, gyümölcsös illat, a korty második felében valami plusz érdekesség előjön, amit nem tudtam közelebbről meghatározni.
Sauvignon Blanc 2007: furcsa illat.
Szürkebarát 2008 („rozé”): A nevezetes, sokáig héjon tartott (Kaló Imrének ez egyébként is sok borára jellemző) tétel. Elsőre krémtúróillat, később valamilyen erdei gyümölcs, aztán a szárazpróbában is ugyanez a gyümölcs.
Zöldveltelini (kb. 50%) – Chardonnay (kb. 25%) – Leányka (kb. 25%) 2007: Még opálos. Mézes, később barackos illat. Az íze még teljesen a hordóból származó: grillázsos.
Zöldveltelini 2008 (4 hónapig héjon ázott): Először primér, mustra emlékeztető illat, később hecsedlis lesz. Decens kesernye az ízben.
Zöldveltelini 2006 (28-as mustfokkal november 18-án szüretelve, 120 napig héjon tartva): Illatban az előzőhöz hasonló pályát fut be. Rendkívül koncentrált.
Pinot Noir Rozé 2008
Kékfrankos 2006: Világos szín. Meggyes illat plusz nüanszokkal (hogy pontosan milyenekkel, az nem szerepel a jegyzetemben). Szép köménymagosság az ízben, hosszú lecsengés.
Bikavér 2003 (kékfrankos az alapja, cabernet franc, merlot, turán és shiraz alkotják még): Szintén köménymag, de most az illatban, gyümölcsjoghurttal játszik. Kellemes tanninérzet.
Évjárat-házasítás: Cabernet Franc 2004 – Cabernet Franc 2005 – Merlot 2006: Gyümölcsös illat. Ízében paprika, amit egy grillázsos hordós jegy egészít ki.
Cabernet Sauvignon 2007
Merlot 2006 (?)
 
Itt következett a vacsora (zöldfűszerekkel készült ludaskása malacfüllel, „desszertnek” szarvaskolbász és csípős marha-mangalica szalámi), amihez Imre palackos tételeket bontott:
 
Zöldveltelini ???? (több borász együtt készítette)
Sauvignon Blanc ????
Leányka 2002 (botritiszes)
Rozé ????
Kékoportó 2002 (Gregor József kedvence): málnás illat.
Merlot 2000: kissé szúrós illat, de a korty kerek.
Olaszrizling Aszú 2003: Az a bizonyos tétel, amelyről Gál Tibor elismerő kijelentését tette. Sötét, whisk(e)yre emlékeztető szín. Botritiszillat. Az ízéről egy szó szerepel a jegyzetemben: nektár.
 
Ezután visszatértünk a hordóminták kóstolásához:
 
Chardonnay 2007
Olaszrizling 2002: ez és az előző is fajtajelleges tételek.
Chardonnay – Zöldveltelini 2002 (mustként házasítva)
Olaszrizling Főbor 2007 (száraz): animális.
Medina Rozé ????
Olaszrizling Főbor 2003
„Fordítás”: Merlot 2004 – Shiraz 2006 (a shiraz cefréjére lett töltve a merlot): illata mint a málnaszörpé.
Merlot – Kékfrankos 2008
Cabernet Sauvignon 2008 (novemberi szüret)
???: vilmoskörteízű.
Turán Főbor 2007: Szőlő és egy kis bodza az illatban. Érdekes, hogy ez és a következő turánok is erősen emlékeztettek a sagrantino általam leszűrt fajtajegyeire (a kóstoló előtt nem sokkal fejeződött be az ERASMUS-félévem, amit Perugiában, az umbriai borvidéken töltöttem: a fajta a borvidék fő büszkesége).
Turán Főbor 2008 (száraz): még nem integrálódott a csersav.
Turán – Pinot Noir – Shiraz – Cabernet Franc 2007
Turán Főbor 2002
Shiraz Aszú 2008: A kóstoló során többen több borról megjegyeztük, hogy Simon mesteréihez hasonló stílusúak (a terroir?), én pl. erről írtam ezt a papíromra. János-áldásnak is telitalálat volt ez a bor.
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr81816750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamasbellak 2010.03.18. 11:50:55

Hatalmas élmény volt részt venni ezen a kóstolón. Köszönet érte Norbinak!
süti beállítások módosítása