HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.03.02. 06:08 Kohári Pisti

Jó vételek vacsorára...

Címkék: 2006 tokaj furmint eger kékfrankos simon bor royal tokaji viognier 2007 tiszakürt tálas lászló

Ha már nem csakhogy említésre méltónak találtam a vacsorás csúcsborokat,hanem időt is szakítottam rájuk egy bejegyzés erejéig,akkor legalább ennyit megérdemelnek azok az 1000 HUF körül megvásárolható,best buy-nak nevezhető magyar borok is melyeket nem rég kerítettem elő és fogyasztottunk el szintén vacsor időbe eső alkalmakkor.Tiszazug-Eger-Tokaj a bejárható útvonal 800-tól 1500-ig -ezektől eltekintve egyébként fabatkát sem érő- magyar forintban.

 

Royal Tokaji Furmint 2007

Lényegében, gondolom, a pincészet alapbora lehet szárazban.Világos,de nem színtelen kategóriájú,inkább citromsárga,üdítőt ígérő,ami illatban,citrusos,üde jellemzőivel  be is igazolódik. Szájban ehhez az üdeséghez,egy viszonylag sűrűbb szövésű anyag társul,némi savhangsúllyal,de 14,5% alkohol tartalmához képest semmiképpen sem alkoholhangsúlyos.Lecsengésében domborodik ki némi sav,mely hosszan vezeti le a kortyot,nekem nagyon "bejön".Bárcsak minden alap furmint tudna ennyit.A névbe beszúrt linken részletesen utánanézhetünk analízisének,technológiai előzményeinek és az évjárati jellemzőknek,ahogy a kóstolási jegyzetben -nagyon helyesen- feltüntetik az ízben jelentkező enyhe új tölgyfa hordó ízvilágot,igaz,nekem inkább másnap,a visszadugózott palackból töltve bújt elő ez a háttér info.Nagyon rendben van bor,ennyi pénzért remek vétel.Az Interspar 1.200 HUF körül kínálja,a Cora (nem tévedés!)  1.600 HUF körül adná!!!!Nem csoda,hogy nem vettem meg utóbbiban és nem csoda,hogy csak emiatt képes leszek/voltam az Ispaba menni.

 

Simon Síkhegy Viognier 2006

Nos,ez a szintén Ispas beszerzés,egy gyenge pillanatomnak köszönhető: visszamentem egy előbb emlegetett furminttért,és ahogy megláttam a klucsszavakat (Simon, Síkhegy, 2006) ,hagytam magam befolyásolni.A fajta nem izgatott annyira,pontosabban -hogy laci bácsit idézzem- valamilyen szinten kihívást ígért.Úgy értem,Simon mágustól volt szerencsém már sokféle fehéret,vöröset fogyasztani,igen jóféléket,köztük egyszer talán,éppen ebből a viognierből is,mármint 2006-ból,de régen már,így erre most kíváncsibb lettem,mint egy -itt olvastam: csajozós- egri leánykára,vagy szokásosan jó chardonnayra,s. blancra,a vörösekről most nem is beszélve,majd máskor.Az,hogy Simon bor,elvárható megfelelőséget jelent a jó ár/érték arányra,az,hogy Simon bor a Síkhegyről,elvárható megfelelőséget jelent a Síkhegy "elfogyasztására",azaz ásványainak szervezetünkbe építésére,az meg,hogy 2006-os,így 2010 elején igen csak elvárható megfelelőség az érett,meleg,kiegyensúlyozott -részemről csak 2002-eshez hasonlítható- borélményre.Bejött!Ismét.A bor egyébként nem nagy egetrengető,max. ha azt nézem,hogy 1.500 körül jutottam hozzá.Az,hogy milyen a viognier fajta,abból,hogy életemben kb. 4 különböző tételt fogyasztottam belőle és abból egy,vagy talán kettő vitt le hídba nem tudhatom:egy vajas chardonnay -ha erősen zanzásítani akarom.Nem számítok nagy durranásra,ám már a pohárban mozgolódása és vastag karimája azt súgja,lesz ebből valami.Enyhén mézes,hársas illata némi Síkhegytől elvárható és mindig teljesülő ásványosságot rejt,majd szájban ugyanezek az élmények egészülnek ki a már említett vajassággal,lágysággal,de mégis remek savakkal,és haraphatósággal.Van teste,nem nagy,nem kicsi,amennyi kell,hasonlóan a hordóhoz -a hordóhasználat példás,hozzáad,kiegészít és nem elvesz,elfed.Nem kellett hát csalódnom,remek kis bor a receptnek megfelelően:kiegyensúlyozott évjárat Síkhegyről,Don Simon keze közül!

 

Tálas Tiszakürti Kékfrankos 2006

Mit mondjak még és hányszor?A felülmúlhatatlan best buy.Kérem szépen,ez a kékfrankos -ha tavasztól én lennék hazánk uralkodója- alanyi jogon járna minden magyar embernek,nagyjából a Heminához mérhető módszerrel (kb. 8 decis pohár félig/nap/koponya):

"Vajon mennyi ma az egy hemina? A főapát úr szerint fél és háromnegyed liter közötti mennyiség, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy hajdan e mérték könnyű itáliai vörösborokra, nem a pannon tájakon termett testes italokra vonatkozott. A mi borainkból három deci (talán) ma egy hemina."

No,igen,meg lehet vádolni azzal,hogy Tálas Laci barátomnak szeretnék ezzel jó üzletet,állami pénzen,de higyjétek el,nem ez vezérelne.Valamint tovább gondolásra érdemes a "magyar ember" kifejezés is,mert bizony,hogy valaki magyar állampolgárságú,az egy dolog,az,hogy magyar-e,az ma már sok esetben egy másik.Így hát,megkockáztatom -bár így is jó üzletnek ígérkezne,szerintem mindkét fél számára- első körben nem sokan jutnának hozzá -nálam.

Sötét színű,az aranykor kezdetén Norbert von Pardi lelkitársammal komolynak neveztük az így indító vöröseket,igaz az üde lilás,bíboros szegély kedvessé lágyítja,mint sem hogy villányi űberbrutállá vadítaná -szerencsére.Ma már,az aranykor folyamatos megélése,fenntartása által megedződve,tapasztaltabbá válva inkább tudomásul vesszük az impulzusokat,legyen szó színről,illatról,vagy ízről,ám egy alföldinek nevezett,leginkább a Csongrádi borvidék északi szegletének tekinthető löszös hordalékról származó vörösnél,igenis,hogy joggal nevezhető komolynak ez a szín -ám belátom,nem ez a bor (fő) erénye.Illata szamócás,meleg,érett és egyszerre üde kékfrankos illata,ami szájban folytatódik.És kérem ezt a "fajtajelleges",jó savú,arányos testű,nem túlzó,meleg-üde kékfrankost jó inni!!!Ez lenne hát,ami járna a magyarnak:estidőben,az elvégzett munka utáni családi,jó szomszédi,baráti közegben,tisztes légkörben együtt legurított napi adag feloldódás,feloldozás.Ez járna.Palackja 800,-.Köszönjük Laci!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr541794187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2010.03.03. 20:48:57

Szia Norbi! Ha jovő héten összejön a kóstolónk, kélek szépen hozz 1 teljes palackkal nekem, ha van. Ja a Tiszakürtből. Köszönöm!

SOMA BEAR 2010.03.07. 07:47:45

Pisti!

Már említettem, hogy nem vagyok egy nagy bor fogyasztó, de amikor az írásaidat olvasom, 'bizisten kedvem lenne kinyitni egy palackot! Persze, hogy most megyek dolgozni. :(

Falatka 2010.03.07. 16:22:23

Szia Pisti!

Hát, ha Te lennél az uralkodó nem biztos, hogy a hirtelen ugrás jót tenne nekem. Biztosan nem lenne annyi a pincében, hogy mindenkinek jusson. Végül is nem biztos, hogy jó lenne. Amikor főiskolás voltam akkor elvittek bennünket Badacsonyba egy kis kitekintésre. Az egész évfolyamot. Az öreg borász, aki a kóstolót tartotta a vége felé a kóstolónak egy különleges bort jelentett be. Hölgyeim és Uraim, most olyan bort fognak kóstolni, amihez valószínűleg csak nagyon kevesek fognak hozzájutni később is. Most Badacsonyi Kéknyelűt kóstolunk. Ebből a fajtából összesen fél hektár van az országban, az üzletek polcai mégis tele vannak kéknyelűvel töltött palackokkal. Jól jegyezzék meg 10 millió ember számára csak címkét lehet gyártani, jó bort készíteni lehetetlen.
Szóval ez a történet mutat rá miért nem szeretnék én ekkorát ugrani, Szép lassan növekedni és a volumenhez hozzáalakulni. NEm egy nagy karrier, de biztos.
Kecskeméten a Kisbugaci Csárdában Torkos Csütörtökön bemutatkoztak a 2009-es fehér, rozé és 2008-as vörös boraim. Az étterem tulajdonosa szerint nagyon szépek. Egyre több helyre hívnak kóstoltatni. Szinte minden hétre jut egy- két este.
Még sajnos nem jutottam a palackozásukhoz, csak egy pár palackot készítettem erre az alkalomra. Kóstolónak azért jut majd hozzátok is. üdv tálaslaci

Kohári Pisti 2010.03.08. 10:50:51

@SOMA BEAR:
Szia!
Nagy örömmel tölt el,hogy idelátogatsz és ilyen véleménnyel vagy a boros bejegyzésekről!Nem titkolt célom lehetőleg olyan jegyzetet írni,melyek a nem nagy borivóknak kedvet csinbál a nagy borivóvá váláshoz :))
Köszi Soma!
És mnesélj!Hazaérve milyen bort ittál??? ;)

Kohári Pisti 2010.03.08. 10:55:34

@Falatka:
Szervusz Lacikám!
Megtisztelő bekukkantásod mellett köszönjük a tanulságos történetet,és a bölcs megállapítást!Nagyon igazad van!
Gratulálok a kecskeméti sikerhez.

Most láttam az Új Néplapban,hogy a hétvégén elnököltél a szolnoki borversenyen!Így egymás közt kérdezem:találtál olyan borászt,vagy bort,mely szerinted kiemelkedő volt,felhívnád rá a figyelmet?
És hogy sikerült a pénteki "Utazás"?

SOMA BEAR 2010.03.09. 16:49:51

Szia Pisti!

Ha hazaérve nem is , de most a hozzászólásokat olvasgatva kinyitottam egy üveget. Történetesen egy 2008-as balatonboglári Merlot, édes rosébor lett az áldozat. Tudom az igazi borisszák nem tartják az édes bort, bornak, de ha én ilyen édesszájú vagyok. :) Viszont itt a bárszekrényben figyel egy üveg, amit Neked szántam. Remélem nem csak én tartom különlegesnek, de Te is értékelni fogod, ha egyszer úgy sikerül találkoznunk!

Üdv: Soma

Falatka 2010.03.10. 19:21:50

@Kohári Pisti:

Szia Pisti!

Igen, voltam elnök a hétvégén. Voltak nagyon szép borok. De vannak néha kételyeim a származást illetően. Például a délvidékiek, rendszeresen betérnek egy kocsmába és onnan hoznak valami vinkót. Ez ismerős nekem, mert Temerinben nyelünk a borral egy kis vizet is. Persze nem minden borra jellemző, de általában, amit verseny előtt nem a vizeztek fel, azt a verseny után szinte 100-as. Kirakják a kapujukra, hogy aranyérmes bor. De hol van az már. Itt Szandán vannak visszatérő régi borosok, akiket évek óta ismerünk, már lassan a borról felismerjük kié, de pl. vörös kategóriában volt egy ficere, aki valahol Alcsiban termelte a Cab. Sauvignon borát, vele még nem találkoztunk. HA jövőre jön, akkor meglátjuk a keze munkáját. A legjobb bornak járó díjat egy gazdaköri tag kapta, aki csodálatos természetes édes Hárslevelűjével megérdemelten nyert. Ez még Soma Bear-nek is tetszett volna.
A péntek jól sikerült, mert nagyon sok emberrel találkoztam, akikkel nagyon jó alkalom egy kiállításon találkozni.
Vissza a Torkos Csütörtökhöz. A kisbugaci tulajdonosával is találkoztam, megkérdeztem, hogy mi a véleménye a borokról és hogy fogytak. A 16 karton fele elment, de örül, hogy maradt belőle. A fehéret és a rozét megkóstolta, ízlett neki, de a vöröseket nem. Másokkal voltam és kibontott egy palack Cabernet-t a 2008-asból. Mindig van nála egy törzsvendég. Most is volt és akkor mentem véletlenül oda, amikor értékelték. Csaba nem mutatott be, míg el nem mondta a fickó a véleményét. CSaba mondta neki, hogy itt a környéken a villányihoz hasonló borok teremnek. Belekóstolt és rávágta: Csabikám! Légyszíves ne villányizd le ezt a bort! Ott gyönyörködött benne. Persze tudom, hogy mi az értéke és nem fogom ezt mérvadónak tekinteni, de jól esett.
A borok minősítésében új szabályok lesznek és új jelölések. OEM, OFJ és FN. A kunság területén egy OEM lesz a kunsági OEM, de a Tiszaugban termelt minőségi borokra mindre Tiszakürti előnevet szavaztunk meg. Egyenlőre túl nagy tülekedés nincs a forgalomba hozatalra.
Megint nem sikerült rövid kommentet írni.
üdv Tálaslaci

Kohári Pisti 2010.03.12. 17:24:48

@SOMA BEAR:
Szevasz Bundás barátom!Bocs,hogy csak most,de özön a dolog.
Nos,azt gondolom,hogy az ember igya azt,ami jólesik neki,has Te édes vöröset,vagy rozét szeretnél,tedd azt.Ugyanakkor én azért javaslom,kérdezzünk rá itt a többiektől,tudnának-e Neked,olyan száraz rozét ajánlani,ami -ha hiszed,ha nem- szinte édesnek,mondjuk málnásnak tűnik ;)

Nem azért,mert mi nem becsüljük az édes bort,hanem,mert a bor száraz -kivéve egy remek fehér desszert bort -szvsz.

Szóval,azért én örülök annak,hogy csak felbonottál egy bort,gondoskodom arról,hogy ha alkalmad nyílik megtisztelő gesztusod gyakorolni felém,hasonló módon járjak el én is irányodba!!!(Ez most ilyen körmönfont lett,de ott és akkor egyértelműbb lesz...)

Kohári Pisti 2010.03.12. 17:28:50

@Falatka:
Így utólag mit mondhatnék frappánsabbat,mint,jó volt találkozni,személyesen beszélni -szinte,mintha hazajárnék,mikor a pincédbe megyek:jól érzem ott magam és ehhez bort sem kell fogyasztanom.

Egyébként meg boldog vagyok,ha bőlére ereszted:itt van hely,hogy kifejtsd véleményed,tapasztalatodat,sőt,ez az a hely,ahol ezért még köszönet is jár Neked!
Köszi Lacikám!

Falatka 2010.03.12. 21:48:45

Hát, Pisti, igazán nincs mit köszönni. Én még voltam a szép időkben katona és a "kitüntetések" átvételekor azt kellett mondani, hogy: A dolgozó népemet szolgálom! Jó hangsúlyosan nyomatékosítva. Manapság is szívesen használom. Sokkal jobb célra. Köszönetképpen.
Nagy problémám van azokkal, akik másképpen gondolkodnak a borkészítésről. És ez a pincében folytatott beszélgetésünk folytatása. Valahogy sikerült átmentenem a családi örökségből a minőség mindenáron való favorizálását. Olyan környezetben, ahol ez nem a többségi vélekedés eléggé nehéz mozogni, de nem lehetetlen. Szerencsére, a borvidéki marketing pont azt tűzte ki célul, hogy a mintaul szolgáló borászatok eredményeit előretolva, kiemelve, a farvizeken a nagyobb borászatokat is eladni. Sajna, ez csak álom még ma is. Nincs a szakmának egyetlen érdekképviselete sem, esetleg csak kinevezett. Igy aztán ahányan annyifelé vagyunk szétszórva. A politika, meg szépen lavíroz közöttünk. És röhögve teszik tönkre ilyen alapon az egész országot. Egyszer jó volna, ha minden magyar borász megegyezne, hogy nem az én borom létezik, hanem a MAGYAR BOR.
Több fórumon feldobtam már, hogy legyen magyar szőlészeti-borászati közmegegyezés és Bországgyűlést meg kell tartani. Csak hümmög mindenki, mert a saját érdekek fontosabbak (még).
Norbit meg szeretném kérdezni majd, hogy mi lesz a titulusod a vizsga után? Master of vine?
Tálaslaci
süti beállítások módosítása