HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.04.15. 15:01 Kohári Pisti

Merlotbarátok

Címkék: balaton 2006 2005 szekszárd dúzsi merlot eger villány vesztergombi vylyan sopron weninger bor buttler konyári 2007 bukolyi luka pardi norbi montes alpha

Ez a csóka nem gyenge!!!Nobert von Pardi,az amatőr magyarbort népszerűsítő borlovag barátom hozzá hasonló "nem gyenge" merlot-kat kóstolt többed magával.Jöjjenek most az Ő tapasztalatai,a tőle megszokott könnyedséggel,alapossággal,és nem mellékesen árakkal -kemény magyar forintban,ami mostanában fabatkát sem ér... Köszönjük Barátom!Csak így tovább!

 

 

 

"Merlot kóstoló barátok közt
 
            Szegedi kóstolócsapatommal magyar csúcsmerlot-nak mondott borokat vettünk górcső alá. Természetesen nem fért bele a válogatásba minden komoly tétel, de azért szerintem igencsak reprezentatív volt a mintavétel. A merlot-t egyébként szeretem. Jöhet a friss, meggyes-szilvás, gyümölcsös iskola, de nem futok el az ésszerű hordóhasználattal készült, nagy beltartalmi értékekkel rendelkező tételek elől sem. Az eredmény értékelése nézőpont kérdése: voltak jó és kiváló borok, de ne felejtsük, hogy jónéhány ezresért már sokat várunk, nem csupán jót, ezt a többletet pedig többnyire nem kaptam meg.
 
Dúzsi: Merlot 2005. Tekintettel arra, hogy csúcsmerlot-kat kóstoltunk ezt a bort nem mertem betenni a sorba (belövőbor lett), nehogy 3-4-szer drágább társai közt nagyon gyengének ítéljük ezt az egyébként igen tisztességes tételt. Valószínű befért volna a sorba mellesleg…Tipikus Dúzsi bor: bíbor szín, meggyes-málnás illat, nagyon jól iható remek gyümölcsös bor, savak és tanninok a helyükön, hosszú utóíz. Külön szeretném kiemelni, hogy ezt a bort 2008-ban palackozták, majd még palackérlelték és csak ezután került piacra. Ezért a bor most kiváló állapotban van, tökéletesen fogyasztható, nem kell még X időre félretenni. Követendő példa.
 
Vesztergombi: Merlot reserve 2006. Rendkívül sötét szín, már-már fekete. Illatában sajna betámad a fa, füstös, pörkölt szotyis. Szájban ugyanez a vonal folytatódik, irdatlan sok hordóból származó jegy, nyomokban gyümölcsöt is tartalmaz. Savai rendben vannak, de az alkohol is kikandikál egy idő után. Komoly alapanyag, túlzott hordóhasználat, nincs egyensúlyban a bor. Egyáltalán nem éri meg a mintegy 8000 HUF-os árát. Több óra szellőztetés után a fa egy része távozik, de messze a bor az eleganciától.
 
Vylyan: Merlot 2006. Ez is gyönyörű, bíbor színű bor. Illatában kezdetben érezhető némi kénes fülledtség, de aztán ez kiszellőzik és jön helyette némi (de még tolerálható) füstösség és némi gyümölcsösség. Sajnos szájban ez sem a legszebb formáját mutatja, az alkohol jócskán befűt, kevés a gyümölcs, sok a fa. Nem szívesen innám, talán ételhez jobban passzintható (3000HUF).
 
Gere: Solus 2006. A bor, amelynek eddigi évjáratai minden merlot tesztünkön ahol megjelentek, taroltak. Most nem így történt. Szinte fekete szín. Illatából füstösség, földesség és rengeteg gyümölcs jön. Szájban rögtön feltűnik kidolgozottsága, finom szemcsés tanninjai. Remek savai és magas (15%) alkoholja is egyensúlyt tart. Kifejezetten hosszú utóíz. Nagyobb ígéret, mint a Vesztergombi, talán később méginkább integrálódik a fa és a gyümölcsök kerülnek egyértelműen előtérbe. Szép bor, de jelenleg semmiképp nem adnék érte 12 ezrest.
 
Luka Enikő: Madárlátta merlot 2007. A sor többi tagjához képest világosabb szín: rubin. Rendkívül gazdag illata szilvával, málnával és kellemes, hordóból származó fűszerekkel nagyon megnyerő. Füst végre nincs (vagy csak az előzőek miatt már észre sem vettem). Kóstolva az illatban tapasztaltak folytatódnak, remek, gazdag, dinamikus bor. Nálam a képzeletbeli dobogó 3. helyezettje ezen az estén, így 4000 HUF-os árával nem rossz vétel.
 
Weninger: Merlot 2006. Azt hiszem ezután a bor után nemcsak megfogadom, de be is tartom, hogy komoly Weninger bort csak 5-6 évesen fogok inni. Egyszerűen kár korábban felbontani. Szerencsémre még lehetőségem van ifj. Franz 2002-es és 2003-as borait fogyasztani és mind kiválóak. Ezzel a merlot-val pár hónapja már befürödtem, aztán karácsonykor a 2006-os franc-nal is. Márpedig ezek a borok túl drágák (számomra legalábbis) a próbálgatáshoz. Érezni ebben a borban is a hatalmas erőt, de egyelőre még nem igazán élvezhető formában. Fekete csoki, gyümölcs, ásvány, rengeteg sav, de még nincs egyben meglátásom szerint. Ne piszkáljuk még ezt a bort. 6700 HUF.
 
Gróf Buttler: Merlot 2005. Kedves kóstolótársaim állandóan azzal heccelnek, hogy Buttler-mániám már-már beteges. Ez nem igaz. Valóban volt, hogy Bukolyi mester egy-egy tétele egyszerűen technológiailag hibás volt (ami 4-8 ezer forintos boroknál azért rázós), de továbbra is ragaszkodtam azok kóstolásához. Pusztán azért, mert ahol viszont rendben találtam a bort, ott rendszerint kivételes élményt is kaptam. Nos, ezzel a borral ismét fényes revansot vehettem a Buttler-ellenesek táborán. Rubin szín. Arisztokratikusan visszafogott illat málnával, meggyel, kis húsossággal (?!). Szájban nagyon egyben van, áradnak a gyümölcsök, simogatóak a tanninok, kiválóak a savak. Lecsengése kilóméteres. Nagyszerű bor, nálam a dobogó legfelső fokán. Figyelem! Csökken a Buttler borok ára (bár ezután sem fogjuk kartonszámra venni, azt hiszem). 4700HUF.
 
Montes Alpha: Merlot 2006. Azonnal tudtuk, hogy ez bizony nem magyar. Sötét szín. Illata és íze is gazdagon fűszeres és gyümölcsös. Szép ez a chilei bor, de számomra kissé művinek tűnik. Ettől függetlenül nem húznám le, mert belekötni is igen nehéz, de ennek 4000 HUF-os áráért biztos egy Luka merlot-ra szavaznék.
 
Konyári: Sessió 2006. Az év borászának csúcsmerlot-ja. Ez is bátran kezd: gazdagon gyümölcsös, talán a szilvát emelném ki innen is, a fa érezhető, de nem pusztító. Szájban azonnal kitűnik, hogy nagyon koncentrált tétel, aminek minden alkotóeleme kiválóan integrálódott. Bátran ajánlom. Nálam a dobogó 2. fokán végzett. 7300HUF."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr781066606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása