Nem tudom megállni,hogy ne meséljek pár szóban egy múltheti gasztronómiai élményemről.A Gardenben volt szerencsém egy olyan munkavacsorán részt vennem,ahol megadták a módját:egy komplett borvacsora volt a beszélgetés hangulatfokozója.Egy bajom volt vele:6 borból 4-et Villányból passzintottak be...
Szóval a hideg előétel egy "Tárkonyos borjúszűz carpaccio,zöldségtatárral,friss salátával" volt,amihez a Nyakas pince mindig tiszta,friss,ropogós,ezúttal 2007-es Budai Chardonnay-ja volt a kísérő.Ezt követte a "Gyöngytyúk eszencia fás galuskával" című levesköltemény egy remekbe szabott Vida szekszárdi Kadarkával 2005-ből!Azt hiszem,ez volt számomra a legkellemesebb meglepetés,pusztán,mert a kadarka nem egyszerű "műfaj",főleg nem a "baljós" évjáratok egyikéből.Mégis,remek,minden estés,jól iható,de,ha nem is kifinomult,olyan egyben van bor!
A "Kacsával töltött házi készítésű derelye" egy paradicsomos cuccban hápogta az utolsókat,aztán az egyenletes minőséget produkáló Vylyan pincészet 2005-ös Villányi Merlot-jában lubickolhatott egy-két korty erejéig -szép kis búcsú csobbanás,mi?Merlot-s,villányis és fiatalsága ellenére érett,bársonyos,jól iható,kellemes bor.Aztán a 1,5-2 órája tartó beszélgetés csúcspontjának hittem a "Bélszín vargányával,kosárzöldséggel" címen futó mutatványt,amit a Gere-Weninger 2005-ös Villányi Cabernet franc Válogatása tett csússzanóssá,de a felfelé ívelő borvacsora pályája itt sem állt meg,sőt:nálam -a ki tudja mióta szellőztetett- Tiffán Carissimae Cuvée 2004-es kiadással kortyolt "Csokoládé ganache" tette fel az ire a pontot!!!Mesés volt.Nem egyszer nyúlunk étcsokihoz Norbi barátommal egy-egy éjfél környéki nagy vörös társaságában,de az olyan kéznél lévős megoldás,ez azonban költemény volt,előre kitervelt,megfontolt,jól kipróbált,jól bevált!Csodálatos volt.A pirospaprikás camambert-t és kifinomult kecskesajtot tartalmazó "Baguette sajtízelítő" amolyan szintentartásként lehetett a végéhez "csapva" egy jól dekantált 2000-es Bock Cuvée kíséretében.Minden rendben volt,azaz minden élményszámba ment,minden kerek volt,minden topon volt!Volt még egy csattanó.
Házigazdánk saját készítésű 2005-ös tokaji száraz szamorodnija zárta a beszélgetést,az oldschool típusból,mint kiderült 10-15 éves tölgyfa hordókból.Jó tartás,kissé még feszes,vigyázz állású,de egy 10-15 év múlva érdeklődésem középpontjába kerülő anyag.Köszönjük!
Utolsó kommentek